Svu odeću koja ima rajsferšlus zašnirajte pre ubacivanja u mašinu. Takođe, svu garderobu izvrnite, tako da unutrašnja strana bude okrenuta spolja.

Stručnjaci otkrivaju male tajne koje će vam mnogo pomoći!

Kako da perete koju odeću

Kada je reč o opremi za vežbanje, najbolje je da je perete u hladnoj vodi, ali tako što ćete staviti pola doze praška za veš, uz jednu šolju sirćeta - to će eliminisati sve neprijatne mirise. Ne koristite omekšivač za ovu odeću.

Džins je najbolje da perete nekim blažim deterdžentom, u hladnoj vodi, odnosno na nekom "blažem" programu u mašini za veš.

Pamučni donji veš perite na najvišoj temperaturi, zajedno sa peškirima i drugim svetlim, pamučnim stvarima. Veš od drugih, osetljivijih materijala perite na programu za osetljivu odeću, blažim deterdžentom. Brushaltere perite u kutijama/lopticama namenjenim za to, kako bi se manje oštetili.

Košulje raskopčajte pre nego što ih ubacite u mašinu i perite ih u skladu sa onim kako je označeno na etiketi - što zavisi od materijala.

Vunene stvari perite na programu za vunu ako ga vaša mašina ima, ili na programu za osetljive stvari. Koristite blaži deterdžent.

Odeću od svile najbolje ćete oprati ako deterdžentu dodate tri kašike belog sirćeta jer će ono vratiti sjaj ovom materijalu.

Kapute i jakne nipošto ne perite na najjačem programu, već na nekom blažem.

Šta se preporučuje

Preporučljivo je da tretirate fleke na odeći pre nego što je ubacite u mašinu za veš. Sortirajte odeću po boji i vrsti materijala, kako biste je oprali u skladu sa tim. Svu odeću koja ima rajsferšlus zašnirajte pre ubacivanja u mašinu. Takođe, svu garderobu izvrnite, tako da unutrašnja strana bude okrenuta spolja.

Šta se ne preporučuje

Ono što ne bi trebalo da radite je da stavljate izbeljivač na odeću koja sadrži spandeks ili drugi elastični materijal, čak i ako je reč o beloj odeći. Ako ove "krpice" tretirate izbeljivačem, one više neće biti tako elastične.

Osim toga, nemojte da koristite omekšivač kada perete peškir jer će se time smanjiti njihova moć upijanja.

Ovo verovatno znate - ne savetuje se da stavite previše veša u mašinu i nemojte da ga ostavite mokrog nakon pranja u mašini jer je potrebno samo 24 časa za pojavu buđi.

Kako da tretirate fleke

Fleke od kafe možete da skinete sodom bikarbonom. Natopite fleku hladnom vodom, zatim stavite kašičicu sode bikarbone direktno na fleku, pa isperite izbeljivačem.

Ako odeću zamažete karminom, fleku skinite tako što ćete je istrljati alkoholom, a fleke od ulja ćete najbolje skinuti belom kredom.

Masne fleke najbolje je skidati tečnošću za sudove - nakapajte malo na fleku i istrljajte četkicom. Ostavite da se osuši, isperite i zatim operite najtoplijom vodom koja je prikladna za tu vrstu materijala.

Fleke od znoja, koje su posebno vidljive na beloj odeći, mogu da se operu limunovim sokom, a ostatke pudera i šminke na odeći uklonite penom za brijanje.

Crveno vino uklonite deterdžentom za sudove ili hidrogen peroksidom, koji je ujedno i najbolji za skidanje fleka od krvi.

Zelene fleke od trave sa kojima muku muče mnoge mame najbolje se skidaju sirćetom, a fleke od mastila - mlekom. Odeću uflekanu mastilom potopite u rastvor mleka i sirćeta, odnos 2:1, i ostavite da deluje preko noći.

Imate li i vi neke dobre savete za pranje veša ili skidanje fleka?

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori