Emocije igraju veliku ulogu u našem životu, a utiču i na ono što jedemo.Želja za određenom hranom odražava vaše emocije.

Emocije igraju veliku ulogu u našem životu, a utiču i na ono što jedemo.

 Svako od nas ponekad ima želju za određenom hranom, neki i puno češće od drugih. Ponekad nam baš odgovara nešto slatko, ponekad slane grickalice, a ponekad nam se jedne nešto "konkretno". Šta potreba za određenom hranom zapravo znači? U većini slučajeva želja za nekom hranom zapravo reflektuje vaše trenutno raspoloženje. Kako mi nismo uvijek svjesni svojih emocija, naše tijelo pronalazi način kako da nam pomogne da se suočimo s tim osjećanjima podstičući žudnju za nekom vrstom hrane. Tako  nas naše tijelo, a da i ne znamo, na neki način čuva. Međutim, te emocije kojih često nismo ni svjesni su i jedan od razloga zašto se mnoge žene bore s prekomjernom težinom.

ŽELITE: SLATKO

Osjećate se: umorno, depresivno

Radije posegnite za: orašastim voćem, špinatom, pasuljem, blitvom

Jako zašećeren čaj ili kafu, keks ili čokoladu organizam traži kada mu je potrebna doza energije, kad smo umorni ili depresivni. Zdravija varijanta je hrana bogata vitaminom B1 - neoguljena zrna žitarica, kvasac, orašasto voće, i folnom kiselinom - špinat, pasulj, šparoge, lišće repe, lišće gorčice, blitva, peršun, brokula.

ŽELITE: SLANU HRANU

Osjećate se: pod stresom

Radije posegnite za: običnim prženim orašastim voćem ili sjemenkama

Kad smo pod stresom često tražimo neke grickalice koje možemo jesti dok se ne smirimo. Grickalice imaju mnogo soli, što nije zdravo, pa radije grickajte orašasto voće ili sjemenke suncokreta, bundevine sjemenke. Orasi i sjemenke su bogati magnezijumom, koji je neophodan u borbi protiv stresa.

ŽELITE: MLIJEČNO

Osjećate se: usamljeno

Radije posegnite za: tjesteninom s umakom od paradajza, jabukama, zdjelicom corn flakesa s mlijekom ili jogurtom

Moguće je da se ponekad protiv usamljenosti borite tako što imate potrebu želudac napuniti nečim malo "težim". Ovo su često jela koja su bogata ugljenim hidratima kombinovana s malim sadržajem proteina koja pomažu stvaranje serotonina, hemikalije u mozgu koja pomaže regulisati raspoloženje. Kako biste izabrali zdraviju opciju, ta neka teža jela zamijenite laganijima, posegnite za jabukama, a tjesteninu umjesto s teškim i kaloričnim umakom od pavlake i sira radije poslužite s laganijim umakom od paradajza.

ŽELITE: VISOKO KALORIČNO MESO

Osjećate se: ljutito

Radije posegnite za: piletinom, bezmasnim odreskom, mrkvom, celerom

Kad smo ljuti i želimo se na neki način ispucati, često posežemo za hranom koju možemo duže vrijeme žvakati. Uglavnom je to nešto što možemo grickati oko kostiju, tako se u tom slučaju često javlja želja za rebarcima. Želite li zdraviju varijantu, odlučite se za piletinu, koja nije toliko masna, ili odrezak.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori