Da li ste zbog poslovnih obaveza prinuđeni da kuvate ne samo jedan obrok, već i one za nekoliko narednih dana?

Oprez! Ako niste zadovoljni svojim unapred pripremljenim jelima, ako su vam ona bezukusna ili promenjene teksture nakon stajanja u frižideru, postoji opasnost da ćete ih zameniti nečim ukusnijim- hamburgerom i pomfritom..
 
Da se to ne bi dešavamo, izbegnite ovih 5 grešaka:
 
1. Obroke pripremate jednom nedeljno
 
Termički obrađena hrana uglavnom se pokvari posle 3 do 5 dana, tako da je neophodno da priprema obroka barem nekoliko puta nedeljno – uglavnom se savetuje da to bude dva puta.
 
Recimo, ukoliko pripremamo polovinu svojih obroka u nedelju, a drugu polovinu u sredu ili četvrtak, posvetićemo manje vremena kuvanju na dnevnom nivou, nego da to činimo jedanput nedeljno, a hrana će biti svežija i ukusnija.
 
2. Nikada ne eksperimentišete
 
Konzumiranje iste hrane svakog dana dosadi. Dobra vest je da ovu zamku možemo lako zaobići. Pripremanje raznovrsnih namirnica olakšaće ovaj proces- pa ne kuvajte na primer samo piletinu, probjate da grilujete 3 omiljene vrste povrća.
 
3. Ne snabdevate se redovno zdravim namirnicama
 
Ne možemo spremati zdrave obroke, a da ne planiramo bar malo unapred. Ukoliko se odlučimo za određeni recept i zatim shvatimo da nemamo glavni sastojak, lako ćemo ga zameniti sa nečim manje hranljivim.
 
Zato se trudite da nekoliko uobičajenih zdravih sastojaka uvek imate pri ruci, poput ovsenih pahuljica, integralnog pirinča, zamrznutog povrća i voća, svežih začina, kao i zamrznute izvore proteina.
 
4. Komplikujete pripremu jela
 
Priprema obroka trebalo bi da bude jednostavna. Probajte da kuvate, dinstate ili pečete različite namirnice zajedno, kako biste najbolje iskoristili sopstveno vreme.
 
5. Ne odlažete hranu ispravno
 
Posude u koje odlažemo obroke mogu znanto uticati na količinu hrane koju pojedemo. Ukoliko su one prevelike, verovatno će i porcije biti prevelike. To lako može dovesti do nagomilavanja suvišnih kilograma.
 
Ukoliko želimo da izbegnemo taj problem, a da pritom ne merimo sve što jedemo, korisno je odlučiti se za posude u koje staje tačno određena količina hrane ili da pak pronađemo one koje su podeljene na tri dela.
 
malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori