Poznato je da je jabukovo sirće bolji i kvalitetniji izbor od korišćenja alkoholnog sirćeta kada spremate salate ili druga jela. Međutim, da li ste znali u koje svrhe još možete da iskoristite ovaj proizvod?

# Pomaže kod opekotina
Verovali ili ne, jabukovo sirće ublažava bol i sprećava upale ukoliko imate opekotine od sunca. Jabukovo sirće sadrži sastojke koji imaju protivupalna svojstva. Potrebno je da pomešate vodu i sirće, pa stavite ovakvu oblogu na nastale opekotine – ubrzaćete proces oporavka!

# Pozitivno deluje protiv ujeda insekata
Svi znamo koliko je neprijatan, a ponekad i bolan ujed insekata, a jabukovo sirće može doprineti ublažavanju tog osećaja. Takođe, umiriće i sprečiće da vam se to mesto upali!

# Jabukovo sirće umesto tonika
Da biste jabukovim sirćetom uklonile nečistoće sa lica, pomešajte malo sirćeta sa destilovanom vodom. Natopite tufer i obrišite lice i vrat. Ono ima i antibakterijsko dejstvo, pa ujedno sprečavate i nastavak bubuljica. Ukoliko već imate bubuljicu, evo jedan trik: na štapić za uši stavite jabukovo sirće i pritisnite njim nastalu bubuljicu. S obzirom na antibakterijsko i protivupalno dejstvo, bubuljica neće odmah nestati, ali će se brzo smanjiti!

# Jabukovo sirće u službi mršavljenja
Da biste ubrzali metabolizam, što dalje utiče na mršavljenje, potrebno je da na prazan stomak ujutro popijete jabukovo sirće pomešano sa vrućom vodom. Nakon toga možete doručkovati, a vrlo brzo ćete primetiti efekte.

# Kao tečnosti za ispiranje usta
Zaboravite na hemijske tečnosti za ispiranje usta i okrenite se zdravijoj navici. Kako biste sprečili loš zadah i ubili bakterije u usnoj duplji, sve što je potrebno jeste da usnu dublju isperete jabukovim sirćetom odnosno da ga promućkate u ustima oko 30 sekundi i zatim ispljunete.

# Deluje protiv peruti
Ukoliko imate problem sa stvaranjem peruti, jabukovo sirće može i tu da pomogne. Potrebno je da ga pomešate sa vodom i sipate u flašicu sa raspršivačem. Nakon redovnog pranja kose, ovom mešavinom isprskajte teme i ostavite malo da deluje sirćetna kiselina, pa zatim dobro isperite. Na ovaj način ćete ukloniti nećistoće i sprečiti nastanak nove peruti.

# Za oporavak noktiju

Kiselina uklanja mrlje na noktima nastale usled upotrebe jarkih i tamnih boja lakova, kao i mrlja koje nastaju ukoliko se bavite kuvanjem i spremanjem hrane koje ostavljaju fleke. Jabukovo sirće vam neće odjedno ukloniti mrlje, ali ukoliko budete istrajne – fleke će postepeno nestati sa vaših noktiju. Potopite prste u jabukovo sirće i držite ih neko vreme u njemu.

# Možete posvetliti pramenove kose
Kiselina iz jabukovog sirćeta nije jaka, ali je dovoljna da uz njenu pomoć postignete efekat šatirane kose. Dovoljno je da isperete kosu ili pramenove ovim sirćetom i postići ćete željeni rezultat bez upotrebe hemijskih preparata.

# Deluje protiv iritacije

Ukoliko stavite malo jabukovog sirćeta u toplu kupku, sprečićete ili ubažiti iritaciju kože. Sa samo nekoliko kapi koje treba da dodate u vodu, imaćete savršenu umirujuću kupku!

Ukoliko niste znale za neke od ovih pozitivnih dejstava jabukovog sirćeta, nadamo se da smo vam pomogli.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori