Verujemo da niko od vas nije do sada ostao pošteđen ovog problema - kada vam se zapuši odvod iz sudopere u kuhinji, što zaista nije ni iznenađujuće ako uzmemo u obzir sve masnoće i ostatke hrane koje tu na kraju dospeju, koliko god da koristimo zaštitnu rešetku.

Soda bikarbona, so i sirće!

Ova tri sastojka, pogotovo u zajedničkoj kombinaciji, i te kako su moćni u borbi protiv zapušenih slivnika, i to onih koji zahtevaju ozbiljniju intervenciju.

Prvo što je potrebno da uradite jeste da pustite vruću vodu kroz slavinu, što će pomoći u tome da se omekšaju masnoće i naslage koje su nakupljene na cevima. Potom pomešajte 2 supene kašike sode bikarbone sa jednom kašikom obične kuhinjske soli, pa to sipajte direktno u slivnik. Nakon toga sipajte oko 200 ml sirćeta, pa poklopite slavinu i sačekajte oko 15 minuta da to sve zajedno odreaguje. Na kraju kroz slavinu ponovo pustite vruću vodu. 

Pročačkajte slivnik

Trik koji je takođe potrebno da se koristite, i to pre nego što primenite prethodnu opisanu metodu, i njoj slične, jeste da pročačkate slivnik nekom žicom. Tako ćete izvršiti dobru pripremu za naredni korak. To možete da radite i preventivno povremeno kao deo redovne higijene vaše sudopere. 

So i prokuvana voda

Ukoliko zapušenje nije ozbiljno, i tek sa nazire na vidiku, možete da posegnete i za lakšim rešenjem, i usput se rešite svih neprijatnih mirisa i bakterija i pročistite svoj slivnik, te tako sprečite ozbiljniji problem. 

Oko 100 g soli sipajte direktno u slivnik. Onda jedno litar kipuće vode sipajte takođe u slivnik, pazeći da se ne opečete. Isperite slavinu dodatno vrućom vodom iz cevi. Ponovite proces par puta ako je potrebno. 

Usisajte slivnik!

I naposletku još jedna metoda koja znači da je vreme za tešku artiljeriju! Možete bukvalno da usisate svoju slavinu! Ipak, imajte u vidu da to ne možete da učinite sa bilo kojim usisivačem , već samo onim koji imaju opciju da usisavaju i mokre sastojke. 

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori