Sasvim je normalno da hranu koju smo prethodno spremili možemo ponovo da zagrejemo i jedemo. Ipak, ovo pravilo ne važi za sve namirnice.

Ako ste odložili u frižider hranu koja je napravljena od pirinča ponovno zagrevanje u mikrotalasnoj ne bi bila pametna ideja, piše Independent. Postoji verovanje da podgrean pirinač može biti štetan po vaše zdravlje, te da dovede do trovanja organizma. 

Pa, da li je ovo dokazano, ili je reč o kulinarskom mitu? 

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, pirinač može da se ponovo zagreje nakon kuvanja, ali samo posle kratkog vremena, te je savet da se pirinač odmah pojede. 

Međutim, ako niste u mogućnosti da jedete pirinač odmah, uverite se da se on dobro ohladi u roku od sat vremena. 

Kada rižu odložite u frižideru, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da ne čekate više od dana pre nego što ga ponovo zagrejete. 

Razlog zašto zagrevanje pirinča više puta može biti opasan je bakterija 

koliko doživite trovanje hranom nakon konzumiranja pirinčanog režima, verovatno je to uzrokovano prisustvom bakterije bacillus cereus. 

Bacillus cereus je bakterija koja se često nalazi u zemljištu i raznim vrstama hrane, uključujući i pirinač. 

Kuvanje pirinač ne mora nužno ubiti bakteriju, tako da kada se pirinač ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, Bacillus cereus se zatim može umnožiti i postati štetan ako se konzumira.·

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori