Vreme praznika obavezno povlači sa sobom i šoping groznicu, a često u brzini i gužvi kupimo pogrešne ili oštećene stvari. Šta onda - koja su naša prava pred zakonom, možemo li iste da zamenimo ili čak da dobijemo povraćaj novca?

Veliki broj ljudi neupućen je u začkoljice i barata samo površno Zakonom o zaštiti potrošača, pa ili ne zna u potpunosti svoja prava ili pak ode predaleko razmatrajući ih.

Naime, trgovac je u obavezi da novac vrati samo onda kada na robi postoji objektivan nedosatatak.

"Kada je reč o kupovini u trgovinskim objektima, nemamo pravo na povraćaj novca ukoliko na robi ne postoji kvar, oštećenje ili objektivan nedostatak. Trgovac čak nije dužan ni da zameni robu, kada recimo smatrate da vam ne odgovara veličina, to je stvar njegove dobre volje, što je negde i potpuno logično", objašnjava predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić.

Ipak, zanimljivo je da pomenuto pravilo ne važi kada je reč o kupovini preko Interneta (ovo se odnosni na zvanične Internet trgovine koje posluju u skladu sa zakonom) ili bilo gde van regularnog objekta.

"Za robu kupljenu putem Interneta imate pravo na povraćaj novca u roku od 14 dana, bez obzira na stanje robe - ne morate da imate nikakav razlog niti objašnjenje, niti mora da postoji oštećenje. Ukoliko vas ne obaveste da na to imate prava i ne dostave potreban formular, onda je vaše pravo na povraćaj novca važi čitavih 365 dana", ističe Bumbić.

Ne treba da zaboravimo ni pitanje koje najčešće zbunjuje potrošače - da li nam je neophodan fiskalni račun prilikom povrata robe?

"Zakon kaže da je dovoljan dokaz o kupovini, dakle to ne mora nužno da bude račun, možete priložiti i izvod iz banke, garantni list... Ako ne posedujete bilo šta što dokazuje da je roba kupljena, nemate prava na povraćaj novca. Zato je naša preporuka da se bilo koja roba koja je vredna plati karticom, tako ćete uvek imati izvod iz banke i dokaz o kupovini", zaključio je naš sagovornik.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori