Iako danas gotovo da nema hrane ili kolača koji ne mogu da se kupe gotovi, lepo bi bilo da za slavu ispoštujete običaje i sami napravite slavsko žito.

Sastojci:

Kilogram pšenice

Kilogram šećera

900 grama mlevenih oraha (ako volite bademe, možete 100 grama oraha zameniti mlevenim bademima)

150 grama šećera u prahu

Dve kesice vanilin-šećera

Malo muskatnog oraščića (ako volite miris)

Žito koje se priprema za slavu se pravi malo drugačije nego ono koje možda pripremate tokom godine, da se zasladite. Pošto se služi samo, bez šlaga koji se obično stavlja na žito u drugim prilikama, treba da bude malčice slađe.

Priprema:

Pšenicu operite u dve vode, zatim u šerpu nalijte čistu vodu i stavite da se kuva. Vode treba da bude bar dva puta više nego pšenice.

Kuvajte na srednjoj temperaturi najmanje tri sata, a tokom kuvanja možete dolivati pomalo tople vode, da nadoknadite ono što će ispariti.

Kad pšenica omekša, prospite vodu, prelijte pšenicu hladnom vodom i dobro ocedite. Rasprostrite je na čist stolnjak i prekrijte čistim krpama ili drugim stolnjakom i ostavite tako da stoji nekoliko sati, da se osuši.

Pšenicu zatim sameljite, pa u većoj činiji dobro zamesite mlevenu pšenicu, šećer, orahe i mrvicu muskatnog oraščića.

Žito stavite u činiju iz koje ćete ga služiti, i lepo oblikujte gornji deo, da bude bez neravnina. Površinu postpite mlevenim orasima ili bademima, a onda i prah-šećerom u koji ste prethodno dodali vanilin-šećer. Možete ga ukrasiti i jezgrom oraha.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori