Ako vam je dosadio hleb iz trgovine koji je uvijek isti, a uhvatili ste malo vremena koje biste voljeli provesti u kuhinji, isprobajte ovaj sočni i aromatični recept. Okus je toliko bogat da vam se može dogoditi da vam ga ukućani kradomice pojedu još prije nego ga odlučite narezati.

Sastojci:

400 g glatkog brašna (bijelog ili polubijelog)
100 g raženog ili integralnog brašna
300 ml bezalkoholnog piva sobne temperature (jedna mala limenka)
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica meda
1 velika žlica soli
pola žlice papra u zrnu
(po želji možete dodati i 40 g naribanog tvrdog sira tipa parmezan)
1 šaka svježeg ili 2 žličice suhog bosiljka
maslinovo ulje

Priprema:

1. Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, sol, papar, bosiljak, sir).

2. Napravite udubinu u sredini suhe smjese i ulijte pivo u koje ćete dodati žlicu meda. Dobro umijesite tijesto.

3. Hleb oblikujte prema želji i pustite da uzlazi oko 45 min na toplom mjestu.
(mali savjet: Jednom mi je jedan pekar dao super savjet kako da se hleb što bolje digne. U jednu bočicu s pumpicom (sprej) ulijte vodu i povremeno poprskajte tijesto dok uzlazi. Kvasac se veže za vodu i svaki put kad hleb poprskate, on će se još više dignuti. Ponavljajte postupak dok hleb ne dostigne željeni volumen i onda ste spremni za pečenje. Poprskati ga možete i nekoliko puta u početnoj fazi pečenja dok se gornji sloj još nije stvrdnuo.)

4. Hleb pecite na 200-220 °C otprilike 40 min. (Temperatura i vrijeme pečenja variraju ovisno o tipu i starosti pećnice. Novijim pećnicama s ventilatorom treba manje vremena. Najbolje je da zavirite u pećnicu i vidite kakvo je stanje  Cilj je dobiti lijepu zlaćanu boju.) Kada je gotov, poprskajte ga s malo maslinovog ulja, a potom i malo vode, te pokrijte kuhinjskom krpom. Na taj način će kora ostati mekana.

5. Ako imate sreće da vam ga ne pojedu dok se malo ohladi, hleb narežite i poslužite u kombinaciji s rajčicama, sirnim namazima i sl. A kao što rekoh, toliko je ukusan da se može jesti bez ičega – a to se nama i dogodilo 

Ako se volite umjetnički izraziti u kuhinji, neka vam ova moja kreacija posluži kao inspiracija!

atma

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori