Predivan domaći hleb. Testo je isto kao kod somuna samo su drugačijeg oblika. Odlični za sendviče. Fino rupičasti i vazdušasti, isto tako i mekani.

Sastojci:

1/2 kvasca
3 dl vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
0, 5dl ulja
toliko brašna da se umesi mekano testo

 Priprema:

Kvasac razmutiti u toploj vodi sa šećerom. Dodati brašna, da može da se izmeša viljuskom. Dodati so i pola mere ulja. Izmešati pa dodavati brašno mešajući viljuškom dok se ne zgusne. Kad već ne možete da promešate viljuškom onda rukom izmesite dodavajući po malo brašna al da testo na kraju bude mekano, skoro lepljivo za ruke. na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premesite, ostavite tako pouljeno 10ak minuta.

Od testa odvajajte loptice velicine pesnice, pa ih oblikuje u loptice, izvirkajte i malo rukom razvucite.

Tepsiju dobro pobrašnavite pa stavljajte ih stavljajte na razmake cik – cak.

Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da omekane i krenu da rastu. Kad prodje odredjeno vreme i kad omekane onda pobrašnavite prste i od sredine pritiskajte, u sredini malo manje pa sve vise prema krajevima i tako ih raširite. Pobrašnavite odgore. Ako vam je pretoplo prebacite najlon ili celofan da se ne bi osusili.

Tako ostavite jos 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrejte na 300 stepeni pa prvo stavite 10ak minuta da se peku skroz dole pa podignite u sredinu. Pečeni su kad fino porumene.Ako ne rumene znači da vam je prekislo testo, dugo ste cekali i pravili pauzu ili vam kvasac nije bio dobar, takodje ako su tvrdi, opet ste previse čekali, a mora da se čeka da bu testo unutra postalo onako rupičasto kad se peče. Kad se ispeku treba da budu lagani i krckavi, da bi omenakili kad se ispeku pokrijte ih krpom i ostavite 10 minuta da odstoje. na kraju očistite brašno krpom.

bliczena.rs

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori